Wednesday, March 11, 2015

Stiati ca ... despre biohumus

Stiati ca ... despre biohumus

ONU a declarat 2015 Anul International al Solurilor intr-un efort de a creste gradul de constientizare si promovarea utilizarii mai durabile a acestei  resurse critice. Solurile sanatoase sunt fundamentul  pentru produsele agro-alimentare, combustibil, fibre si produse medicale, dar de asemenea sunt esentiale pentru ecosistemele noastre, jucand un rol esential in ciclul carbonului, stocarea si filtrarea apei, precum si imbunatatirea rezistentei la inundatii si secete.
         
Intr-o lume in care tendinta de gandire este globala, avand o usoara tenta de superficializare, tocmai datorita falsei impresii de comprimare a timpului, ne oprim adesea asupra lucrurilor care sunt prefabricate, fiindu-ne mai la indemana. Insa prea putin stam sa reflectam asupra lucrurilor deja existente,a caror simplitate, a creat roata, la inceput.La fel stam si in acest caz, mai particular, al ecologiei, al domeniului asupra caruia incepe sa se concentreze din ce in ce mai multa  atentie, studii, tocmai spre a ne intoarce la ceva simplu si util.

Privind spre elemente fundamentale, aflam ca printre reciclatorii originari ai pământului, se numara râmele. ! Râme este una dintre creaturile cele mai aerodinamice de pe această planetă. 
Râme sunt procesoatoarele si constructorii de solului. Prin vizuinile lor, se poate aerisi solul, pentru a îmbunătăti capacitatea de retinere a apei, pentru a nu deveni compact, se aduc elemente minerale din subsol, se creeaza canale fertile care facilitează cresterea rădăcinilor  plantelor, se elibereaza substante nutritive esentiale din plante, se neutralizeaza substantele acide sau prea alcalin e, totate acestea printr-un organism uimitor, numit râma!No comments:

Post a Comment